søndag 15. juli 2018

Showdag 2

Ny dag med mange klasser. 
3 jenter ut i showmanship. Ny dommer fra Europa som mange av de europeiske rytterne har kjennskap til. Et halvt dusin land har ridd for Cederic Leroux. 

Her ble det en litt annen dømming. Det merket vi oss allerede i går både på trail og i reining. 

Streng, nøyaktig og fokusert. Det stoppet ikke de norske jentene. Sarah dro i land en 4.plass i showmanship i tøff konkurranse mot 55 andre. Helt rått. Sarah har jobbet beinhardt frem mot Youth world cup og er vel den av jentene med kortest erfaring fra western. En strålende presentasjon. 




Horsemanship var neste gren her klinket Aurora til med en 10. plass. Dette er også en petimeter klasse med over 50 deltakere. Rytteren sist og nøyaktighet når det kommer til å ri et fastsatt mønster korrekt er avgjørende for en god plassering. 
De beste blir kaldt inn igjen til rail work der de beste rir rundt på sporet og følger dommerens instruksjoner. 
Trav, gallop, skritt, rygg ol. Cederic ville gjerne se det foregå uten stigbøyler. En netvepirrende lang rail work endte bra for Norge og Aurora. 


Hunter under saddle var neste klasse og her kom
Tomine vidre til finalen. I de flotte klærne fra Kingsland der hver detalj er tatt hensyn til gjorde Tomine og hesten en flott figur. Det holdt dessverre ikke til top 10, men de ble nr 13. 


Sarah, Aurora og Malin red også Hunter. Malin hunter under saddle og Aurora Sarah og Malin hunter Equitation. 










Dagens siste klasse var ranch riding. 
Da var det både slitne hester og ryttere. 
Aurora red en stabil fin runde og selv om tempoet ikke var det høyeste holdt det til en 10. plass og enda en medalje til Norge. 

Det ble hele 7 medaljer totalt, og alle satt igjen med mange flotte opplevelser og lærdom. 

Aldri har det vært så mange deltakende land på et Youth world cup og nivået i år virker til tider høyre en det til tider har vært før. 

De fleste jentene er heltente og ser ikke bort i fra st de vil prøve å kvalifisere seg til det meste Youth world cup. 


fredag 6. juli 2018

Reining og trail-dag.

Reining og trail gikk på egne dager. I dag skulle Tomine ut i reining. Jentene får utdelt hesten samme dag og har bare et par timer før de skal konkurrerer på å bli kjent med den. 

Tomine gjorde en knall jobb og endte på en fantastisk 4.plass. 

Trailen gikk ikke så bra. Aurora og Hanna fikk kjenne på nerver og spreke hester. 

Her ble det langt i fra noen plassering. Veldig synd fordi de fungerer så bra på oppvarmingen. 

To klasser var akkurat passe i dag. Trailen får de prøve seg på igjen med ny dommer om to dager. 



Malin B og Tomine gjør seg klar til reining. 




Tomine i reining. 




Hanna i trail 



Det er bare å beholde fokus å se frem til en ekstremt hektisk dag på stevneplassen i morgen. 


Første store showdag (3.dag med konkurranser)

Det er lettere å oppdatere Facebook en bloggen. 
Første showdag ble en kamp om medaljene. Nivået er HØYT, så de norske jentene har virkelig fått bryne seg. 
Showmanship, horsemanship, hunter under saddle, hunter equitation og ranch riding skulle jentene ri. 

Både hester og jenter så smashing ut! 

Malin i showmanship 


Sara i showmanship 


Her holdt det ikke med gode resultater, man måtte virkelig skille seg ut. Opptil 56 i hver klasse av topptrente westernryttere er ikke lett å slå. 

Klassene gikk uten en eneste topp ti til Norge. 

Alle land har minst en dårlig hest og det ble bestemt at Aurora skulle ri Moonshine i hunter equitation. 

Det er egentlig en ganske teknisk vanskelig klasse, men vi hadde tre ok showmanship hester, to gode ranch riding hester og hester som fungerer i hunter. Hunter eq show 1,  ble «offerklassen» Utrolig nok ble resultatet langt bedre en forventet, og det ser ut som de ble i topp 20 av over 50 startende. Slett ikke verst med en hest som knapt kunne fatte gallop når vi fikk den utdelt. 

Det sto ikke på innsatsen, bare det å skille 56 ryttere i klasser som er over på kort tid er en prestasjon i seg selv. Man må faktisk skille seg ut og prestere på et høyt nivå. 
Et feilsteg og du er ute. 

Det var en lærerik dag og etter å ha vært våken siden 05.00 var det en ekstremt sliten gjeng som dro fra arenaen. Norge og Aurora klarte å hanke inn en 10. plass i ranch riding på slutten av dagen. 





Aurora ranch riding. 



Tomine i ranch riding 
Tomine lå kun et halvt poeng bak Aurora med 70,5 poeng. Tomine endte på 70. 




Aurora og Moonshine 



Sara i hunter 




Tomine i hunter under saddle 


onsdag 4. juli 2018

Cutting

Endelig var første konkurransedag her. I dag var det Hanna og Aurora som skulle ut i cutting. Det skulle være to show, en jente i hver. Da lagene kom, var hester, rekkefølge og hvem som skulle ri hvilket show trukket allerede. Da ble det litt frustrasjon blandt flere land. Den som var tenkt førsterytter ble plutselig satt i show to. For vår del var det plutselig Hanna som skulle ri først. Heldigvis fikk hun en god hest utlevert. Å cutte når du aldri har gjort det før er en prestasjon i seg selv. I Norge finnes ikke sporten som konkurransegren, og man må til Sverige for å finne skikkelige cuttinghester og trenere. 

Det er en krevende sport ikke nok med at du skal kunne manøvrere deg selv og hesten, du må også lese kalvene. 

Fra starten går har du 2,5 minutter på deg til å bevege deg inn i flokken, og skille en kalv fra resten. Den kalven skal du holde adskilt fra de andre til den «gir seg». Det kan være at den stopper opp og ser andre vei. Da gir du tydelig beskjed til hest og dommer ved å løfte hånda og vende vekk for å ta ut en ny kalv. Hånda holdes høyt til neste kalv er foran deg. Da leges hånda ned på manken og du har da kun bena å bruke. Cow leg og herd leg blir de referert til ettersom hvilken fot som vender mot flokken eller kua. 

Det er mange regler og mye å holde styr på, men Hanna gjorde så godt hun kunne. I tillegg ble det noe tull med klokka så det ble en litt usikker start men så var de i gang. Det ble noen fine cutt og en kul opplevelse. 


Aurora red show to. Hesten hun fikk var 18 år og ikke sååå interessert når den trente på flagg, men eieren forsikret oss om at den var mer interessert i ku. 

Aurora har ridd cutting før. Første cuttingtrening var i Norge for Andy Adams på Shetlandsponnien Sofus i en alder av 8. 
I Norge har de kun ridd på flagg, men vært med på totalt 4 cutting cliniker. 

Før Australia fikk hun ridd et par dager med kuer, hos Andy, og det samme fikk hun gjort nå en mnd før Youth world cup. 

I Australia tok hun et sølv i cutting. Et vist press følte nok Aurora på da hun entret arenaen. 

Det gikk veldig bra! Hun fikk en 3 poeng penelty for en ku som kom bakfra på slutten, men hadde et ellers så godt ritt at hun endre opp med en bronse for den ene dommeren. 

De slo resultatene for begge showene sammen, og deler ut plassering for hver dommer. Det ble en 8.for den andre dommeren. 8. er også helt utrolig bra. 
Poeng var 67 og 71. Totalt 38 ekvipasjer fordelt på 19 land. 

For de som liker score sheet så er Hanna nummer 60 og Aurora 59. 











Norge er da i gang med to medaljer og danskene leder knepent på oss (intern konkurranse mellom de nordiske) 

De fikk også en bronse, men slo oss med en 5.plass for den ene dommeren 


Aurora og Peppy Tell


Hanna 




Cutting 🥉


Andre dag med clinik (mandag)

I dag var det western horsemanship, trail og showmanship som sto på timeplanen. Jentene forbedrer seg hele tiden, og begynner å finne tonen med de forskjellige hestene. 

Det har blitt gjort noen små endringer når det kommer til hvem som skal starte hva, hvem og når. 
Dette er noe som kan endre seg ut i fra formen til både hester og ryttere de kommende dagene, men nå har de en foreløpig plan. 

. Det er varmt her, men fuktigheten er det verste. Det blir korte økter på hestene. Det er kun en hest som longeres før ridning. Alle jentene virker fornøyde med hestene og opplegget generelt. Det blir lange slitsomme dager, men jentene er gira og synes det er vanvittig gøy å ri. De kommer smilende tilbake til stallen en etter en. 

Til syvende og sist så er det jo opplevelsene man sitter igjen med. 
Her er det mange av dem. De som holder treningene er også vanvittig flinke og det er en «once in a lifetime experience» for mange å få ri for enkelte av dem. 

Disse kan du lese mer om på ywc2018.com










Norge har foresten de feteste haleposene. Laget av Auroras «momo»

Showdag 2

Ny dag med mange klasser.  3 jenter ut i showmanship. Ny dommer fra Europa som mange av de europeiske rytterne har kjennskap til. Et halvt d...